Зворотній зв'язок

КИЇВЩИНА 24/7: На Київщині втілюють унікальний проєкт з перекваліфікації жінок на «чоловічі» професії

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну торкнулося кожної сфери нашого повсякденного життя. Професійна діяльність не стала винятком. Зараз на ринку праці спостерігається гострий дефіцит кадрів у сферах традиційно «чоловічих». Компанії по-різному підходять до розв’язання проблеми «кадрового голоду». Деякі скорочують виробництво, деякі – автоматизують процеси, а є й такі, які готові брати жінок на, традиційно, чоловічі посади.

21 грудня 2017 року Міністерство охорони здоров’я скасувало наказ №256 «Про затвердження переліку важких робіт і робіт зі шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється працювати жінкам». Наказ №256 визначав перелік з 450 професій, які були недоступними для жінок. Ці обмеження нам дісталися нам у спадок від Радянського союзу та стосувались низки професій: від аквалангіста до металурга.  Зі скасуванням наказу МОЗ, українські жінки отримали можливість працювати на раніше заборонених позиціях.  

Але не всі заклади, які готують вузькоспрямованих спеціалістів для «чоловічої» роботи, охоче навчають жінок. Тож у бізнесвумен, яке керує вже протягом 14 років компанією будівельної техніки, з’явилася ідея – перекваліфіковувати жінок на чоловічі професії та тим саме руйнувати стереотипні бар’єри в суспільства. Це – Юлія Скічко, мама чотирьох дітей, власниця компанії «Алеф Строй», яка нині разом із партнерами реалізовує свою ідею – першу в Україні  школу операторів будівельної техніки орієнтовану на навчання жінок.

Відтак 5 серпня на базі навчального закладу Немішаївський фаховий коледж розпочалася підготовка операторок будівельної спецтехніки. Наразі 15 жінок проходять навчання у форматі професійного табору. Реалізацією ініціативи займається компанія «Алеф Строй» та ВСП «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України» за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» й Міністерства економіки України.

 Проєкт з перекваліфікації жінок підтримує Міністерство економіки України. Тетяна Бережна, заступниця Міністра економіки України прокоментувала втілення грантових програм бізнесом у реаліях сьогодення.

«Сьогодні держава докладає максимум зусиль для того, щоб запропонувати людям нові можливості для самореалізації. Гранти на започаткування чи розвиток бізнесу, програми перенавчання чи підвищення кваліфікації, працевлаштування вразливих верств населення – ми прагнемо, щоб кожен, хто цього потребує, мав можливість обрати найбільш прийнятний для себе варіант. У центрі уваги — молодь, ветерани, жінки. Міністерство економіки всіляко сприяє реалізації навчальних програм, які допоможуть людям здобути нові навички та професії, які мають попит на ринку праці. Адже це означає, що учасники таких програм точно знайдуть собі роботу з досить конкурентною заробітною платою.

Інша важлива річ: такі програми задовольняють потреби ринку у конкретних фахівцях. Це важливо, насамперед з погляду відновлення економіки та  стабільної роботи бізнесу. Тому ми дедалі частіше бачимо, що саме бізнес стає ініціатором навчання, або так чи інакше бере участь в процесі. І безперечно, Міністерство економіки далі підтримуватиме такі ініціативи», – зазначила Тетяна Бережна.

Керівниця Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» Олеся Залуська закцентувала увагу на тому, що їх програма активно підтримує реалізаю проєктів, які допомагають жінкам опановувати нові професійні навички.

«Українські жінки перебирають на себе лідерську роль та опановують нові навички. Вони виконують складні завдання на рівні з чоловіками та є запорукою стійкості країни. Ми в Програмі USAID «Конкурентоспроможна економіка України», разом із нашими партнерами, реалізуємо проєкти, що допоможуть сотням жінок віднайти новий шлях професійного розвитку, опанувати нову професію, знайти роботу та продовжувати розвиватися й підтримувати свою країну. Школа операторів будівельної техніки покликана створити можливості для працевлаштування та відновлення економіки», – зазначила Олеся Залуська.

Журналісти «Київщини 24/7» поспілкувалися з власницею компанії «Алеф Строй», ідейницею проєкту Юлією Скічко. Як зародилася ідея створення цього проєкту? Чому з неї сміялися? І що тепер кажуть вже про наступні групи навчання? Читайте в ексклюзивному інтерв’ю.

Коротка довідка

  • Юлія Скічко – членкиня ради жінок-підприємниць при КОВА, Ради директорів Конфедерації будівельників України, Business Woman Club та клубу підприємців CLUB100. Є учасницею Ради ВПО Бориспільського району.
  • У 2006 році закінчила Донецький національний Університет, здобула ступінь Магістра з відзнакою за спеціальністю «фінанси».
  • З 2007 до 2014 року була фінансовим директором італійської компанії ТОВ «Енерджи Коул-Україна», а з 2010 року і до сьогоднішнього дня є керівником та власником підприємства ГК «Алеф Строй», що виконує роботи спеціалізованою будівельною технікою. 
  • У 2014 році підприємство релокували з Донеччини у зв’язку з військовою агресією і почало відновлювати свою діяльність на Київщині. За рейтингом підприємств 2021 року, підприємство Юлії входимо до 20 підприємств-лідерів галузі. 
  • У лютому 2022 році підприємство “Алеф Строй” зазнало пошкоджень під час окупації  росією Бородянки. Після деокупації, підприємство повністю відновило діяльність та одними з перших долучилося до розбору завалів будівельною технікою деокупованої території Бородянки.

– Коли, як і чому у Вас народилася ідея перекваліфікувати жінок на чоловічу роботу?

– Перекваліфіковувати жінок на таку чоловічу професію – це моя мрія, яка з’явилася ще до повномасштабного вторгнення росії в Україну. Я сама керую вже понад 14 років підприємством, що надає послуги оренди будівельної техніки. В команді «Алеф Строй» не було жодної дівчинки-операторки будівельної техніки.  Але ця робота мені здавалася такою, що вона всім під силу. І в нас є такі дівчата, які хочуть і можуть! Я ствердилася у своєму баченні завдяки першій нараді жінок-підприємниць при КОВА. Потужна  підтримка мого задуму  членкинями Business Woman Club додала впевненості, що це дійсно необхідно для України в часи викликів.  Коли почалося анкетування та типування дівчат, виявилося, що багатьом відмовляли у кваліфікації стати операторкою будівельної техніки, а вони мріють про це вже тривалий час.  Всі сміялися, а я хотіла та прагнула висвітлити гендерну спроможність нашої жінки, надавши їй змогу отримати такий фах, який урівняє гендер у професії. Тому я, як роботодавець, хочу всебічно сприяти політиці гендерної рівності жінок у нетиповому фаху.

– Чи робили Ви раніше подібні ініціативи? Чи хтось робив їх? Чи таке вперше? 

– Я не знаю жодного роботодавця, який саме в моєму фаху надання послуг оренди будівельної техніки, розгортав саме для жінок такі ініціативи. Коли я радилася зі своїми партнерами й колегами по цеху, всі з мене трохи сміялися і казали: «Юль, ну які дівчата й екскаватори? Де ти таких дівчат знайдеш? Нащо вам, жінкам, взагалі це потрібно?» Але знайшлися й однодумці, які крок за кроком допомагали втілити сміливий задум.  Виявляється  в нас є доволі багато дівчат, що мріють опанувати нетиповий фах! Нинішні виклики в Україні тільки підсилили бажання дівчат долучитися до відбудови  у такий спосіб. 

– Як швидко Ви змогли набрати першу групу жінок для навчання? Скільки жінок у групі? Навчання безкоштовне чи за нього треба платити?

– 17 червня 2024 року ми оголосили відбір, і вже 27 липня старт відбору до першої групи було завершено. За перший тур ми відібрали 15 дівчат. Наразі вже більш як 25 дівчат в нас пройшло типування. Одна частина дівчат навчається в першій групі, а інші дівчата записані на другу і третю групу. Нагадаю, що відбір триває далі, адже таких груп буде точно 5. Відбір прозорий та рівний для всіх бажаючи: першим кроком треба заповнити анкету на сторінці школи у Facebook  та Instagram.

І навчання, і проживання, і харчування для учасниць проєкту абсолютно безкоштовне на всі 9 тижнів завдяки підтримці «Конкурентоспроможна економіка України» від USAID. Це формат справжнього тренувального табору, де учасниці й учасники проєкту мають змогу опановувати нових фах та  проживати на території Немішаївського фахового закладу. Цей табір абсолютно сконцентрований на здобутті практичних навичок та умінь. У вихідні учасники мають  вільний час, а з понеділка по пʼятницю, з ранку і до вечора, вони навчаються.

– Яку кваліфікацію та вміння здобудуть учениці вашої школи? Яку саме роботу вони зможуть виконувати в майбутньому? На якій техніці буде проходити навчання і чим буде засвідчуватися кваліфікація жінок? 

– Перша  кагорта здобуде кваліфікацію  за категорією D1 з правом виїзду на дороги загального користування, це – водії екскаваторів і аналогічної техніки. Але сама навчальна програма набагато ширша. Тренування йде безпосередньо на сучасній техніці. Ми розробили таку практичну лінійку, яка розповсюджена на забудовах України. При цьому використали власний досвід нашої компанії, яка надає ці послуги вже 14 років. Йдеться про екскаватори-навантажувачі, телескопічні навантажувачі, міні-екскаватори та міні-навантажувачі. Техніка в різних модифікаціях та різних виробників вже доставлена до  Школи операторів, щоб учасниці проєкту максимально засвоїли практичні навички саме на тій техниці, з якою будуть працювати в   майбутньому на реальних забудовах. Є окремий полігон, який адаптований максимально до реальних будівельних умов, і там проходитимуть безпосередньо практичні напрацювання. 

Навчання триває 9 тижнів у згуртованій роботі фахівців «Алеф Строй», викладачів НУБІП України та Немішаївського фахового коледжу.  Після завершення навчання учасниці отримають свідоцтва державного зразка Національного університету біоресурсів і природокористування України. Звісно складатимуть спеціальні іспити, щоб отримати й окреме посвідчення водіїв будівельної техніки. 

– Скільки триватиме ця школа? Чи плануєте набирати наступну групу? 

– Наразі ми точно розуміємо, що в такому форматі як наразі є, в нас буде 5 груп по 15 людей. Навчання триватиме до березня 2025 року. Яким форматом будемо продовжувати навчання далі – ми ще думаємо. Ми хочемо його розгортати в різних регіонах України, продовжуючи ще з більш потужним концептом, який ми вже придумали.  

Я бачу майбутнє в цій школі, адже розумію те, наскільки готові роботодавці брати дівчат. На початку проєкту всі сміялися, а тепер кажуть: «Закінчиш першу групу, то хоч одну працівницю дай мені!» Роботодавці розуміють, що дуже потрібно інтегрувати прямо сьогодні вже дівчат у свою галузь. Бо, на жаль, хлопців стає дедалі менше, а ті, хто повертаються з фронту, – їм треба доволі довгий період, щоб адаптуватися до наших умов і отримати медичний дозвіл на керування будівельною технікою. 

– Чи готові Ви брати на роботу своїх випускниць? Чи будете допомагати їм із працевлаштуванням? І чи є ще якісь компанії, які готові брати жінок на ці посади?

– Звісно, ми готові брати всіх дівчаток до себе на роботу, і не тільки ми готові! Нам широко сприяє фонд зайнятості, ми розповсюджуємо цю інформацію через ярмарки вакансій, через форуми. Також нам сприяє у цьому питанні Конфедерація будівельників України. В окремій презентації  крупним роботодавцям та компаніям я окремо мала змогу розповідати про наш проєкт та його переваги, наголошуючи: «Ми готуємо для вас кадр, а ви забезпечите дівчатам гідні умови праці». І коли ми говоримо про гідні умови, то й говоримо про рівність та повагу. Тобто коли дівчата йтимуть до забудовників їх вже зустрінуть з підтримкою, кожна розумітиме, що їй тут раді. Наразі долучаються  компанії з різних галузей  – потенційні роботодавці. 

– Як особисто Ви бачите перспективу заміни жінками чоловіків на нетрадиційних для них професіях?

– Моє особисте бачення, що сьогодні наші жінки дуже гендерно спроможні, оскільки в часи викликів вони сильно змінилися. Всі змінилися: стали більш витривалими, з гідністю зустрічають виклик, готові підтримати тих хлопців, які пішли боронити наші кордони, наш повітряний простір, ставши на їхні місця, і виконувати їхню роботу. Зараз українські дівчата працюють і в ливарстві, й у зварюванні, і навіть на вантажівках. Ми й дітей народжуємо, і господарюємо добре. Але найголовніше, ми спроможні виконувати ту роботу, яку потребує сьогодні наша держава. Такі в нас часи. Тому для наших дівчат ні в законодавстві, ніде немає заборон. Раніше в нас дуже багато років були й державні заборони. Наразі ці заборони для дівчат зняті, тому вже серед них є і ті, які вже працюють у шахтах.

– Чи плануються ще якісь освітні програми для жінок, що є для них незвичними? Які поради можете дати тим, хто експериментує?

– Так, звісно, наше підприємство має на меті розвинути не одну таку програму не тільки в цьому напрямі, а й ще в деяких сегментах. Зараз ми починаємо до цього готуватися, прописувати моделі як це краще зробити. Бо я, як керівник і власник такого нетипового для жінки підприємства, хочу сприяти політиці гендерної рівності жінок в Україні та показувати, що наша жінка має право виконувати ту роботу, яку вона мріє і хоче. Багато дівчат вже не бачить себе в бухгалтерії чи ще в чомусь, вони хочуть виконувати ту роботу, яка їм до снаги. Я особисто буду зараз обмінюватися досвідом з іншими підприємствами, які перекваліфіковували дівчат і навчали їх на водіїв вантажівок. Тому шляхом обміну досвідом ми можемо зробити ще більш ефективні нові програми для того, щоб таку ініціативу підняти на ще більш загальний рівень. І щоб наша жінка вже не була нетипова, щоб цей термін «нетиповий для жінки фах» викорінився назавжди. Чоловіки та жінки рівні у своїх професіях. Якщо в жінки є бажання, то вона має повне право працювати там, де хоче. 

Жінкам та чоловікам платять нерівні зарплати за одну і ту саму роботу, яку вони виконують. Згідно з дослідженнями, жінкам платять на 20% менше ніж чоловікам за ідентичну роботу. Тому я хочу показати, що жінка може навіть ефективніше виконувати роботу, ніж чоловік, враховуючи свою організованість та дисциплінованість. Ми всі знаємо, що здебільшого дівчата краще вчаться у школах, то деяку роботу, яка вимагає саме дисципліни, наші жінки виконуватимуть краще. Відповідно – їм потрібно платити більше, ніж чоловікам. Оце така нерівність і несправедливість наразі існує, а я хочу, щоб це було хоча б на одному рівні.

Першу для жінок Школу операторів будівельної техніки влаштували на базі Немішаївського фахового коледжу. Журналісти «Київщини 24/7» поспілкувалися з його представниками, зокрема з Володимиром Альохіним, директором Відокремленого структурного підрозділу «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України». Тож чи стане ця школа буде постійною практикою?

– Як Вам ідея створення такої школи для жінок, яка проходить на базі Вашого коледжу? Чи вбачаєте в ній перспективи? 

– По-перше, ми дуже раді й пишаємося тим, що саме наш коледж з-поміж усіх інших обрали для реалізації такого унікального проєкту як Школи операторів будівельної техніки для жінок. Це значить, що наші партнери впевнилися у спроможності нашого закладу освіти виконати всі необхідні умови, переконалися у фаховості наших викладачів і дійсно саме на нашій базі ведеться підготовка  жінок-операторів спеціалізованої будівельної техніки.

Це дійсно передова ідея, унікальна програма, яка сприятиме закриттю потреб ринку праці у кваліфікованих фахівцях для роботи на будівельних майданчиках.  

Не секрет, що нині в Україні не вистачає чоловічих рук, є потреба у робітничих спеціальностях. Тож жінок, які опановують професії, що традиційно вважалися переважно чоловічими, дедалі більшатиме. Відзначимо, що відповідна тенденція активно прослідковується саме з початку повномасштабної  війни. 

У нашому суспільстві сформувалась певна дискримінація щодо зайнятості в певних сферах жінок і чоловіків. На мою думку, не варто ділити професії на «жіночі» та «чоловічі». Сучасна Україна гарантує жінкам і чоловікам рівні права та можливості у працевлаштуванні, у просуванні кар’єрною драбиною, у підвищенні кваліфікації та у перепідготовці. 

І поки українські чоловіки виборюють перемогу для України, наші жінки забезпечуватимуть економічну стабільність країни в тилу. 

А наш коледж в тісній співпраці з Національним університетом біоресурсів і природокористування України теж робить свій посильний внесок в наближення Перемоги та веде підготовку майбутніх фахівців, що відбудовуватимуть Україну, вирощуватимуть гарні врожаї, лікуватимуть тварин і робитимуть все можливе для розквіту і добробуту рідної держави. 

Ми обов’язково переможемо на всіх фронтах. Все буде Україна!

Проєкт як-от Школа операторів будівельної техніки «Алеф Строй» – це важливий крок у майбутнє, яке вимагає від нас адаптації та активного руху вперед. Це  створить нові можливості для підготовки робочих кадрів, сприятиме позитивним змінам на ринку праці та зникненню гендерних стереопитів, а головне – зміцнюватиме економіку України. 

22 серпня 2024
Джерело: Київщина24/7
×
Форма зворотнього зв`язку

Залиште свої контактні дані, наші співробітники зв'яжуться з Вами найближчим часом