Зворотній зв'язок

Prof Build: «Школа операторів будівельної техніки» для жінок: створення нових можливостей та розширення горизонтів

В Україні стартувала перша «Школа операторів будівельної техніки», яка орієнтована на жінок. Проєкт реалізує компанія «АЛЕФ СТРОЙ» (ТОВ ВБК «ЕЛІТПРОЕКТ-БУД») на базі Немішаївського фахового коледжу за сприяння Міністерства економіки України та підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України»

5 серпня на базі Немішаївського фахового коледжу розпочалося навчання першого курсу «Школи операторів будівельної техніки «АЛЕФ СТРОЙ». Метою цього проєкту є залучення жінок до традиційно чоловічої професії та створення більше умов для реалізації потенціалу жінок на ринку праці у якомога ширшому спектрі професій, що можуть їх зацікавити. Також це один зі шляхів, який допоможе українським компаніям впоратися з кадровою кризою, спричиненою війною.

За умовами програми, перевага у конкурсному відборі надається жінкам, які прагнуть опанувати фах оператора екскаватора та навантажувача. Проте чоловіки, які бажають пройти перекваліфікацію, теж можуть взяти участь у конкурсному відборі. До навчання мають можливість долучитися охочі з різних регіонів України, яким виповнилося 18 років. При цьому навчання, проживання та харчування безоплатне для всіх учасників завдяки підтримці та сприянню партнерів.

Перші сміливиці 5 серпня 2024 року розпочали навчання. Група складається з 15 осіб, що пройшли конкурсний відбір більше ніж зі 100 претенденток та претендентів. Курс триватиме 9 тижнів. Всього передбачається, що навчання пройдуть 75 осіб у п’яти навчальних групах. Також показовим є те, що практичні заняття з керування спецтехнікою будуть проходити на сучасній будівельній техніці, зокрема екскаваторах-навантажувачах, телескопічних навантажувачах, мінінавантажувачах та мініекскаваторах.

«Основною метою програми є створення такого методу навчання, за якого завдяки поєднанню практичного досвіду підприємства з викладацьким складом навчального закладу ми зможемо у максимально стислі терміни навчити нової спеціальності. Школа орієнтована на опанування жінками нетипового фаху, адже наразі це є об’єктивною необхідністю для України», — зазначає Юлія Скічко, керівниця компанії «АЛЕФ СТРОЙ», яка є ініціатором та керівником проєкту «Школа операторів будівельної техніки».

За результатами навчання студенти отримають сертифікат державного зразка Національного університету біоресурсів і природокористування України, а також складуть іспит, що надасть право працювати на будівельній техніці. Окрім цього, випускники курсу матимуть підтримку від партнерів проєкту у працевлаштуванні.

Урочисте відкриття «Школи операторів будівельної техніки» відбулося 1 серпня. У заході взяли участь заступниця голови Київської обласної державної адміністрації Леся Карнаух та заступниця Директора Місії USAID в Україні Теодора Делл, представниці спільноти «Business Woman Club» та фахівці компаній будівельної галузі.

Під час відкриття пані Теодора Делл особисто привітала майбутніх операторок та відзначила їх рішучість у часи викликів для України. Юлія Скічко, керівниця «АЛЕФ СТРОЙ», презентувала можливості навчальної програми, важливість її своєчасної реалізації та разом із майбутньою операторкою Ніною Лисенко провела демонстрацію зразків будівельної техніки, на якій проводитиметься навчання.

У свою чергу, заступниця голови Київської ОВА Леся Карнаух підкреслила, що підтримка жіночого лідерства, створення та розширення професійних можливостей жінок завжди були у фокусі роботи команди Київської обласної державної адміністрації.

"Ідея створення такої школи народилася на одному із засідань Ради жінок-підприємиць при голові КОДА. Ми завжди готові підтримати ініціативи для допомоги жінкам, які бажають вийти на ринок праці».

Пані Леся також висловила впевненість, що на базі Немішаївського фахового коледжу дійсно зуміють підготувати майбутніх висококласних операторів, адже тут працюють професіонали, які вкладають у справу не лише знання, а й душу.

Володимир Альохін, директор Немішаївського фахового коледжу, теж подякував присутнім за участь у проєкті, провів екскурсію територією, презентувавши коледж, ознайомив учасників та гостей з умовами навчального процесу, лабораторіями та житловим кампусом. Варто зазначити, що коледж на території, яка була в окупації у 2022 році, максимально відновлений та вже обладнаний для успішного навчання.

Безперечно, нові часи вимагають нових підходів. І такі проєкти, як «Школа операторів будівельної техніки «АЛЕФ СТРОЙ», не тільки розвіюють стереотипи, що оператор будівельної техніки — суто чоловіча професія, а й роблять свій внесок у відбудову країни. Адже навчання кваліфікованих кадрів у таких проєктах сприяє відновленню роботи будівельного ринку, створенню реальних можливостей для працевлаштування, відкриттю приватного бізнесу операторами та підтримці економіки країни.

Юлія Скічко, керівниця «АЛЕФ СТРОЙ»:

Будівельна техніка є невід’ємною складовою відбудови зруйнованих об’єктів та будівництва нових комплексів. Вона також відіграє ключову роль у логістиці, аграрному секторі, ландшафтних роботах та клінінгу. Саме тому професія «оператор будівельної техніки» завжди була, є та буде актуальною. На жаль, сьогодні Україна змушена боротися за свою незалежність і цілісність. Дедалі більше чоловіків залучають до військових професій, а жінка стає надійним тилом для країни, беручи до рук чоловічу справу.

Поки одні відмовляють жінкам у працевлаштуванні за певними професіями, ми в «Школі операторів будівельної техніки «АЛЕФ СТРОЙ» підтримуємо дівчат у їхньому виборі.

Наша мета — надати рівні можливості для всіх, незалежно від статі. Саме тому сприяння та впровадження політики гендерної рівності жінок серед роботодавців є вагомою складовою успішного відновлення країни. Важливо зрозуміти, що професійні здібності та прагнення не мають обмежуватися нав’язаними гендерними стереотипами. Жінки можуть досягати успіху в будь-якій сфері, зокрема в тих, які раніше вважалися чоловічими. Крім того, рівність у професійних можливостях сприяє не лише особистісному розвитку, а й економічному зростанню країни. Коли кожен має змогу реалізувати свій потенціал, ми отримуємо більше інновацій, різноманітності ідей та підходів до вирішення проблем. Ми віримо у важливість створення інклюзивного робочого середовища, де кожен має шанс на успіх.

Навчальна програма «Школи операторів будівельної техніки» дозволить людям без попереднього досвіду опанувати нову для себе професію. Це справжній тренувальний табір, зосереджений на напрацюванні практичних навичок на сучасних екскаваторах та навантажувачах, і можливість працевлаштування одразу після завершення курсу! Переможемо і все відбудуємо!

16 жовтня 2024
Джерело: Prof Build
×
Форма зворотнього зв`язку

Залиште свої контактні дані, наші співробітники зв'яжуться з Вами найближчим часом