Зворотній зв'язок

Рубрика: В Україні запустили першу школу операторок будівельної техніки: як вона працює

На Київщині на базі Немішаївського фахового коледжу відкрили першу в Україні жіночу школу операторів будівельної техніки. Протягом 9-тижневого курсу жінки навчаються працювати на сучасній будівельній техніці, включаючи екскаватори-навантажувачі, телескопічні навантажувачі, мінінавантажувачі та мініекскаватори. А по завершенню курсу випускниці отримують реальну роботу. Ініціатором створення Школи стала компанія "АЛЕФ СТРОЙ".

У чому проблема?

"Навчати дівчат керувати важкою будівельною технікою було моєю мрією ще до війни. Але тоді для її реалізації не було підстав — на будівництвах вистачало чоловіків. Момент втілення ідеї прийшов із початком повномасштабного вторгнення. Я зрозуміла — нас чекатиме дуже серйозний кадровий голод в галузі. Його треба починати долати вже зараз і показувати гендерну спроможність жінок", — говорить Юлія Скічко, керівниця ГК "АЛЕФ СТРОЙ".

Керівниця компанії відзначає: мета Школи — надати рівні можливості для всіх, незалежно від статі. Важливо зрозуміти, що професійні здібності та прагнення не повинні обмежуватися нав'язаними гендерними стереотипами. Жінки можуть досягати успіху в будь-якій сфері, включаючи ті, які раніше вважалися чоловічими.

Яке рішення?

Школа операторів будівельної техніки орієнтована на навчання жінок (хоча є доступні й для чоловіків місця) і має формат тренувального табору, де учениці працюють на сучасній будівельній техніці. Навчання відбувається у Київські області, в селі Немішаєво, на базі Немішаївського фахового коледжу НУБіП України. Практичне навчання проходить на сучасних екскаваторах та навантажувачах на спеціальному полігоні. 

Що пропонує Школа:

  • Здобути професію оператора спеціалізованої будівельної техніки категорії D1-D2.
  • 9 тижнів очного навчання в невеликих групах по 15 осіб.
  • Проходження повного теоретичного курсу перед практичним навчанням.
  • Опанувати 15 одиниць спеціалізованої будівельної техніки на тренувальному майданчику.
  • Навчитися виконання всіх видів виробничих робіт, які виконуються технікою на реальному будівництві.
  • Отримати сертифікат державного зразка.
  • Допомога з працевлаштуванням після отримання кваліфікації — організатори Школи сприятимуть працевлаштуванню на підприємствах в різних містах України та допоможуть відкрити ФОП для охочих.
  • Навчання, проживання та харчування безплатні протягом всього теоретичного та практичного курсу.

Обов'язкова умова: на момент зарахування на курс учасниці мають бути повнолітніми

Наявність категорії "А" тракторист може бути плюсом для претендентки. Проте головна перевага у конкурсному відборі надається жінкам, які реально прагнуть працювати за новою професією після закінчення навчання. 

"Цей проєкт створений не для того, щоб «просто повчитися» або «спробувати щось нове». Він налаштований на те, щоб людина отримала новий фах і далі пішла працювати, брати активну участь у відбудові країни", — коментує Юлія Скічко.

Щоб долучитися до проєкту, заповнюйте анкету за посиланням. Нині триває набір у другу та третю групи, які стартують у жовтні та листопаді 2024 року.

А це точно спрацює?

Урочисте відкриття "Школи операторів будівельної техніки" відбулося 1-го серпня 2024 року, а вже 5-го серпня перша група з 15 жінок розпочала навчання. За планами організаторів, навчання пройдуть 75 учениць у п'яти навчальних групах.

Очільниця компанії "АЛЕФ СТРОЙ" розповідає — коли вона тільки починала озвучувати ідею Школи, підтримкою колег їй вдалося залучитися не одразу. Фрази "Що це за фантазії? Які ще дівчата за екскаватором?" Юлії Скічко за останній рік доводилося чути безліч разів. Чоловіки були переконані, керування важкою технікою — справа не жіноча, ба більше — жінок, які б захотіли сісти за кермо екскаватора, просто не існує. 

"Крила розкрилися, коли на одному із засідань Ради жінок-підприємиць при голові КОДА ми почули: дівчата, давайте, пропонуйте свої найсміливіші ідеї, ми у цьому вам посприяємо. Після цього я зрозуміла, що Школі бути, бо коли ти один намагаєшся щось рухати, це дуже довго і нереально. Але якщо маєш підтримку, відкривається безліч можливостей.

Так і вийшло — згуртована робота команд дозволила втілити сміливий задум в реальність, показати справжню гендерну спроможність наших жінок, їхню готовність прийняти виклик у непрості для України часи", — говорить Юлія Скічко. 

Вона пишається жінками, які вже почали проходити навчання. "Вони неймовірні: гарні, рішучі, відкриті — справжні українські дівчата", — висловлює захоплення Юлія Скічко.

Сьогодні у відборі до "Школи операторів будівельної техніки" взяли участь понад 100 людей. З претендентками на навчання керівниця "АЛЕФ СТРОЙ" провела не одну співбесіду. Кожна з тих, хто вже зарахована, має свою унікальну мотивацію, але головне — усвідомлене бажання навчатися саме за цією спеціальністю.

Наприклад, однією зі слухачок курсу стала жінка, яка вже вміє керувати вантажівкою-самоскидом. 

"Я знаю, що я спроможна на ще більше і мені потрібно реалізовувати свою потужність", — аргументувала жінка.

Інша зізналася, що мріяла водити будівельну техніку все життя. Раніше на таку можливість годі було і сподіватися. Перепони були навіть тоді, коли жінка вирішила отримати спеціальність простої трактористки — жодний навчальний заклад, куди вона зверталася, не хотів приймати її на навчання: "Всі казали, що це чоловічий фах, мене виганяли, ніхто не хотів!".

Героїні цієї історії 35 років, не так давно вона добилася того, щоб її взяли на навчання і таки вивчилася водити трактор. А тепер, завдяки Школі, у неї зʼявилася змога реалізувати й головну мрію — опанувати екскаватор.

Юлія Скічко каже, у складі першої групи надзвичайно вмотивовані жінки, які з'їхалися з усієї України. Найстаршій жінці 55 років. Раніше вона працювала на виробництві. 

"Ця жінка відчуває в собі сили та енергію стати будівельницею, відбудовувати, відновлювати власну країну! Мені казали, що жінок, яким би подобалася професія екскаваторщиці, не існує. Існують! Є жінки, дівчата, які цим дихають, просто ми того не бачимо. Вони мріють про це, а ми того не знаємо, бо перед ними завжди закривалися двері", — говорить Юлія Скічко.

До речі, пані Юлія і сама неодноразово сідала за кермо екскаватора.

"У мене немає посвідчення, але як керівниця будівельної компанії та авторка ідеї Школи, я мала спробувати. Можу сказати — це дуже класно, і я хочу, щоб і інші жінки та дівчата, змогли відчути, як це", — ділиться враженнями Юлія Скічко.

За її словами, на сучасній техніці легко працювати, "вона дуже інноваційна, має багато електроніки" і без сумнівів під силу як чоловікам, так і жінкам. І тому дівчат та жінок варто всіляко підтримувати у їхньому виборі.

Організатори "Школи операторів будівельної техніки" щиро вірять у важливість створення інклюзивного робочого середовища, де кожен має шанс на успіх. Важливо й те, що рівність у професійних можливостях сприяє не лише особистісному розвитку, але й економічному зростанню країни. Адже коли кожен матиме змогу реалізувати свій потенціал, Україна отримає більше інновацій, різноманітності ідей та підходів до вирішення проблем.

19 вересня 2024
Джерело: Рубрика
×
Форма зворотнього зв`язку

Залиште свої контактні дані, наші співробітники зв'яжуться з Вами найближчим часом